• Gratis af te halen in onze winkels
  • Branche erkende meesterslager
  • Klantervaring: 4.9 uitstekend
  • Het beste vlees en wild

Assortiment

Assortiment

Jus de veau

2,10

Beschrijving

Artikelnummer: 63778 Categorie:

Wat is Jus de Veau?

Jus de veau is een klassieke Franse saus die bekend staat om zijn rijke smaak en fluweelzachte textuur. Het is een essentieel onderdeel van de Franse keuken en wordt vaak geserveerd bij verschillende vleesgerechten. “Jus de veau” betekent letterlijk “kalfssap” in het Frans, en het is inderdaad een saus die gemaakt wordt van kalfsvlees en andere smaakvolle ingrediënten.

Het bereiden van jus de veau is een ambachtelijke kunst die geduld en nauwkeurigheid vereist. Het begint meestal met het aanbraden van kalfsvlees, zoals kalfsschenkel, kalfsribben of kalfsvleesresten, samen met aromatische groenten zoals uien, wortelen en selderij. Dit zorgt voor een diepe, rijke smaakbasis. Vervolgens wordt er vaak tomatenpuree toegevoegd om de smaak te versterken en een diepe kleur aan de saus te geven.

Na het aanbraden worden de ingrediënten gedeglaceerd met een vloeistof, meestal witte wijn, om de aanbaksels los te maken en de smaken te concentreren. Daarna wordt er vaak een kalfsfond of bouillon aan toegevoegd, samen met kruiden en specerijen zoals tijm, laurier en peperkorrels. Het geheel wordt langzaam gekookt en regelmatig afgeschuimd om eventueel schuim en vet te verwijderen.

De saus moet langzaam sudderen zodat alle smaken zich kunnen ontwikkelen en intensiveren. Dit proces kan enkele uren duren. Na het sudderen wordt de saus gezeefd om alle vaste ingrediënten te verwijderen en een gladde textuur te verkrijgen. Soms wordt de jus de veau ook nog ingekookt om de smaak verder te concentreren.

Jus de veau past perfect bij verschillende vleesgerechten, zoals gebraden kalfsvlees, lamsvlees, rundvlees of gevogelte. Het voegt een heerlijke diepte en complexiteit toe aan het gerecht en kan worden gebruikt als een smakelijke saus om het vlees mee te bedruipen of als basis voor andere sauzen. Daarnaast wordt jus de veau ook vaak gebruikt als smaakmaker in stoofschotels, soepen en stoofpotten.

Deze delicate saus staat bekend om zijn verfijnde smaak en is een belangrijk onderdeel van de klassieke Franse keuken. Het bereiden van jus de veau vergt tijd en toewijding, maar het resultaat is de moeite waard. Het voegt een heerlijke smaakdimensie toe aan vleesgerechten en laat de gastronomische tradities van Frankrijk tot leven komen in elke hap.