Klapstuk
Vanaf € 4,59
Beschrijving
een iets doorregen lapje rundvlees met een ouderwetse smaak
u moet deze lapjes lekker gaar stoven
Ruim boter in de pan aanbraden en rustig door braden.
Wat is klapstuk?
Klapstuk is een stuk rundvlees dat afkomstig is van de borst van het rund. Het is een wat taaiere spier, maar wel rijk aan smaak en ideaal voor stoofgerechten.
Waar komt de naam “klapstuk” vandaan?
Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de naam “klapstuk”. Een veelvoorkomende verklaring is dat het vlees zo taai is dat het geklopt (geklapt) moest worden voordat het gegeten kon worden. Een andere verklaring is dat de spieren van het rund zo hard moesten werken om de borstkas te bewegen dat ze bij het slachten letterlijk op elkaar klapten. Hierdoor ontstond het taaiere vlees dat we nu kennen als klapstuk.
Klapstuk bereiden
Dit rundvlees is een perfect stuk vlees voor stoofgerechten omdat het langzaam gegaard moet worden om mals te worden. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in een traditionele hutspot, maar ook in een stoofpot met bonen en groenten of een pittige curry. Door het langzaam te stoven met vocht en kruiden wordt het vlees heerlijk mals en sappig.
Recept: Stoofpot met klapstuk, bonen en groenten
Ingrediënten:
- 1 kg klapstuk, in stukken gesneden
- 2 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 wortels, in blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
- 400 g tomatenblokjes
- 400 g witte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
- 2 el tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon
- 1 el olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- Zout en peper
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een grote stoofpan en bak de stukken vlees aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet even apart.
- Bak de uien, knoflook, wortels en bleekselderij in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, runderbouillon, laurierblaadjes, tijm, zout en peper toe. Roer goed door elkaar.
- Leg de stukken vlees terug in de pan en zorg dat ze helemaal ondergedompeld zijn in het vocht.
- Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat de stoofpot minstens 2 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Voeg de witte bonen toe en laat nog 30 minuten zachtjes meekoken.
- Serveer de stoofpot met aardappelpuree, rijst of brood.