• Gratis af te halen in onze winkels
 • Branche erkende meesterslager
 • Klantervaring: 4.9 uitstekend
 • Het beste vlees en wild

Assortiment

Assortiment

Lende biefstuk

3,79

Beschrijving

Artikelnummer: 48 Categorie:

Wat is lendebiefstuk?

Lendebiefstuk, ook bekend als rump steak, is een stuk rundvlees dat gesneden wordt uit de dikke lende van het dier, vlakbij de heup. Het is een mager stuk rundvlees met een fijne textuur en een mooie zachte smaak. De lendestreek van een koe is een van de meest gewaardeerde delen van het dier vanwege het malse, sappige vlees met een fijne structuur. Onder de dikke en dunne lende bevindt zich de Ossenhaas. De dunne lende is het deel waar o.a. Entrecote uit afkomstig is.

Hoe moet je een lendebiefstuk bakken?

Om lendebiefstuk te bakken, is het belangrijk om eerst het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Haal het daarom ongeveer een uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Bestrooi het vervolgens met zout en peper naar smaak.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Wanneer de olie heet is, leg je de lendebiefstuk in de pan. Bak de steak ongeveer 2-3 minuten aan elke kant voor een medium-rare resultaat. Voor een medium steak bak je het ongeveer 3-4 minuten aan elke kant en voor een well-done steak ongeveer 5-6 minuten aan elke kant.

Laat het vlees na het bakken een paar minuten rusten voordat je het aansnijdt, zodat de sappen zich weer goed kunnen verspreiden en het vlees mals blijft. Serveer het vlees met bijgerechten zoals gegrilde groenten, aardappelen, of een salade.

Lendebiefstuk of Ossenhaas?

Lendebiefstuk en ossenhaas zijn beide populaire stukken vlees in de keuken en worden vaak geserveerd als steaks in restaurants. Het belangrijkste verschil tussen de twee is de locatie van het vlees op het rund en de textuur en smaak van het vlees.

Lendebiefstuk komt van de lende van het rund, een spier die veel beweegt en daardoor wat meer bindweefsel bevat. Dit bindweefsel geeft het vlees zijn karakteristieke textuur en smaak, en maakt het vlees ook wat steviger. Het vlees is over het algemeen qua prijs iets voordeliger dan ossenhaas en heeft een iets meer uitgesproken smaak.

Ossenhaas daarentegen komt uit het achterste deel van de rug van het rund en is een spier die weinig beweegt. Hierdoor bevat het weinig bindweefsel en heeft het vlees een zeer zachte, malse textuur. Het is ook minder uitgesproken van smaak dan biefstuk van de lende en heeft een subtiele, delicate smaak.

Kort samengevat: lendebiefstuk is steviger en heeft een meer uitgesproken smaak, terwijl ossenhaas zeer mals en subtiel van smaak is. De keuze tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeur en de bereiding waarvoor het vlees gebruikt wordt.

Lendebiefstuk op de barbecue

Ingrediënten:

 • 4 lendebiefstukken van ongeveer 200 gram per stuk
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel zwarte peper
 • 2 takjes verse rozemarijn

Bereidingswijze:

 1. Haal het vlees minstens een half uur voor het bereiden uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen.
 2. Meng in een kleine kom de fijngehakte knoflook, olijfolie, zout en peper.
 3. Wrijf het knoflook-olie mengsel over beide kanten van het vlees.
 4. Steek de barbecue aan en zorg voor een temperatuur van ongeveer 200-220 graden Celsius.
 5. Leg de lendebiefstukken op het grillrooster en grill ze gedurende 3-4 minuten per kant voor medium-rare (afhankelijk van de dikte van de biefstukken).
 6. Haal de biefstukken van de barbecue en laat ze 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
 7. Garneer de het vlees met verse rozemarijn en serveer direct.

Tip: Serveer de lendebiefstukken met gegrilde groenten en aardappelen voor een heerlijke maaltijd van de barbecue!

Wat is de ideale kerntemperatuur van biefstuk?

De ideale kerntemperatuur van lendebiefstuk hangt af van de gewenste gaarheid van het vlees en kan variëren afhankelijk van de dikte van de biefstuk en de temperatuur van de grill. Hier zijn enkele richtlijnen voor de kerntemperatuur van lendebiefstuk:

 • Medium-rare: 55-57°C
 • Medium: 60-63°C
 • Well-done: 68-71°C

Om de kerntemperatuur van de lendebiefstuk te meten, kunt u een vleesthermometer gebruiken. Steek de thermometer in het dikste deel van de biefstuk en zorg ervoor dat de punt van de thermometer niet de bot raakt, omdat dit de temperatuur kan beïnvloeden. Laat de thermometer enkele seconden in het vlees zitten om de juiste kerntemperatuur te meten.

Het is ook belangrijk om de biefstuk na het bereiden nog enkele minuten te laten rusten onder aluminiumfolie, zodat de sappen zich in het vlees kunnen verdelen en de temperatuur nog iets kan oplopen. Hierdoor krijg je een sappigere en smaakvolle biefstuk.