Nagelholt
Vanaf € 3,80
Beschrijving
ouderwetse vleeswaar gemaakt van de achtemuis lekker gekruid en gepekeld 6 maanden gedroogd ook heerlijk op een mooie salade
Wat is nagelholt?
Nagelhout, ook wel bekend als “nagelholt” of “nagelkaas”, is een traditioneel gerookt en gedroogd vleesproduct dat oorspronkelijk afkomstig is uit de noordelijke regio’s van Nederland en Duitsland. Het wordt meestal gemaakt van mager rundvlees, dat eerst wordt gezouten en gekruid met een mengsel van specerijen zoals jeneverbes, peper, laurier en kruidnagel. Vervolgens wordt het vlees gerookt en gedroogd, soms gedurende enkele maanden, totdat het volledig is uitgehard en donker van kleur is geworden.
Nagelhout heeft een stevige textuur en een sterke, hartige smaak die wordt versterkt door de rokerige smaak en de kruiden. Het wordt meestal in dunne plakjes gesneden en geserveerd als vleeswaren, soms vergezeld van kaas en crackers. Het is een populair product in de noordelijke regio’s van Nederland en Duitsland en wordt vaak geassocieerd met de traditionele keuken van deze regio’s.