• Gratis af te halen in onze winkels
 • Branche erkende meesterslager
 • Klantervaring: 4.9 uitstekend
 • Het beste vlees en wild

Assortiment

Assortiment

Ribeye

12,60

Beschrijving

Kort bakken Door het vetje een super mooie smaak.

kort bakken op hoog vuur.

Artikelnummer: 31 Categorie: Tags: ,

De ribeye: Een sappig stuk Rundvlees

De ribeye, zoals de naam al aangeeft, is afkomstig van de ribben van het rund. Dit stuk vlees is prachtig dooraderd, wat betekent dat het rijk is aan zowel vet als spieren die door het vlees lopen. Deze marmering draagt bij aan de ongeëvenaarde malsheid en smaak van de ribeye steak. Met zijn uitgebalanceerde verhouding van vlees en vet, is de ribeye een garantie voor een sappige en malse smaakbeleving.

De ribeye steak, een premium snit van rundvlees, wordt gesneden uit het midden van de rib-eye, wat resulteert in een stuk vlees met een weelderige marmering. Van lichtroze in het midden tot een rijkere kleur aan de buitenkant, ribeye steaks zijn gewild vanwege hun verrukkelijke smaak en sappigheid. Ze lenen zich uitstekend voor diverse bereidingswijzen, zoals stoven, grillen of high-temperature braden, en zijn daarmee een waar culinair genot.

Bereiden van de Ribeye: De perfecte grill of bak

De ribeye steak kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Of je nu kiest voor het grillen op de barbecue of het bakken in de pan, er zijn een paar belangrijke stappen die je moet volgen om een perfecte ribeye te bereiden.

1. Haal het vlees op tijd uit de koelkast:

Een belangrijke tip bij het bereiden van een ribeye steak is om het vlees ongeveer 30 minuten voor het koken uit de koelkast te halen. Hierdoor kan het vlees op kamertemperatuur komen, wat zorgt voor een gelijkmatige bereiding en een betere smaak.

2. Breng op smaak:

Voordat je begint met het bereiden van de ribeye, is het essentieel om het vlees goed op smaak te brengen. Een ribeye steak, bekend om zijn malsheid, wordt traditioneel op smaak gebracht met een eenvoudige combinatie van peper en zout. U kunt echter ook andere specerijen toe voegen, zoals knoflookpoeder, paprikapoeder, uienpoeder of chilipepers om een extra dimensie aan de smaak te geven. Voor een vleugje verfijning kunt u ook verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of laurierblaadjes toevoegen om een heerlijk aroma te creëren. Als u wat meer pit wilt, voeg dan een snufje cayennepeper toe. Laat het vlees een paar minuten rusten met de kruiden, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

3. Grillen op de barbecue:

Als je ervoor kiest om de ribeye op de barbecue te grillen, zorg er dan voor dat je de juiste temperatuur bereikt. Verwarm de barbecue voor op middelhoog vuur en plaats het vlees op het rooster. Gril de ribeye ongeveer 4-5 minuten per kant voor een medium-rare resultaat. Houd er rekening mee dat de exacte grilltijd afhankelijk is van de dikte van de steak en de gewenste gaarheid. Wist u dat Ter Weele ook heerlijke Rib Eyes voor de barbecue heeft?

4. Bakken in de pan:

Voor het bakken van de ribeye in de pan, verhit je een beetje olie of boter op hoog vuur. Plaats de steak in de hete pan en bak het aan elke zijde gedurende 3-4 minuten voor een medium-rare resultaat. Het is belangrijk om de ribeye tijdens het bakken niet te veel te bewegen, zodat er een mooie korst kan vormen.

De perfecte Ribeye: De kerntemperatuur

Om een perfecte ribeye steak te bereiden, volg je deze eenvoudige stappen. Allereerst is het essentieel om de kerntemperatuur te controleren, omdat deze de gaarheid van het vlees bepaalt en zorgt voor een mals en sappig resultaat. Hier zijn enkele richtlijnen voor de kerntemperatuur, afhankelijk van je gewenste gaarheid:

 • Medium-rare: 52-55°C
 • Medium: 55-60°C
 • Medium-well: 60-65°C
 • Well-done: 65°C en hoger

Om de kerntemperatuur nauwkeurig te meten, gebruik je een vleesthermometer. Steek deze in het dikste deel van de ribeye zonder het bot te raken voor een correcte meting.

Voor de beste resultaten, verwarm je de grill of oven voor op een hoge temperatuur (ongeveer 375°F). Zorg ervoor dat je ribeye op kamertemperatuur is voordat je begint met bakken, en voeg eventueel een beetje olijfolie toe om aanbranden te voorkomen. Bak elke zijde gedurende 3-4 minuten per kant, afhankelijk van je smaakvoorkeur. Laat de steak vervolgens kort rusten voordat je hem serveert.

Dry Aged Ribeye

Een dry aged ribeye is een stuk rundvlees dat gerijpt wordt door vocht te laten verdampen. Gedurende dit proces ontwikkelt het vlees zijn unieke smaak en textuur, wat leidt tot een nog sappiger en naar onze mening, smaakvoller resultaat. Het rijpingsproces wordt uitgevoerd bij een luchtvochtigheid tussen de 75 en 85 procent en kan variëren van 21 tot wel meer dan 100 dagen. Hoe langer het vlees rijpt, des te intenser wordt de smaak. Tijdens dit proces verliest het vlees een aanzienlijke hoeveelheid van zijn natuurlijke vocht. Over het algemeen hanteren wij een rijpingsperiode van 4 tot 6 weken, resulterend in een verrukkelijk, sappig stuk vlees met diepgaande smaken. Dry aged ribeye is verkrijgbaar bij Slagerij Ter Weele; informeer naar de beschikbaarheid.

Wat is het verschil tussen een ribeye en een entrecote?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat nu precies het verschil is tussen een ribeye en een entrecote. De ribeye is een stuk vlees met aanzienlijk meer marmering en sappigheid. Het wordt gesneden uit de ribbenstreek van het rund, wat resulteert in een steak met een overvloed aan smaak en textuur. De entrecote daarentegen is wat minder dooraderd dan de ribeye, maar biedt vanzelfsprekend nog steeds een verrukkelijke smaakbeleving!

Hoe bereid je een Ribeye Sous Vide: Een trend in opkomst

De methode van sous vide koken heeft de afgelopen jaren snel aan populariteit gewonnen, en niet zonder reden. Sous vide, wat in het Frans “onder vacuüm” betekent, is een techniek waarbij voedsel vacuüm wordt verpakt in plastic zakken en langzaam wordt gegaard in een waterbad op een zeer precies gecontroleerde temperatuur. Dit resulteert in een ongeëvenaarde precisie en consistentie in de bereiding van gerechten. Nu, laten we eens kijken hoe u een sappige ribeye sous vide kunt bereiden:

 • Begin met het op smaak brengen van de ribeye steaks met een snufje zout en peper, naar jouw smaakvoorkeur.
 • Plaats de op smaak gebrachte steaks in een plastic zak en zorg ervoor dat de zak goed is afgesloten. Dit kan gedaan worden met behulp van een vacuümverpakkingsmachine of sealer.
 • Stel je sous vide-apparaat in op de gewenste temperatuur, meestal varieert dit tussen de 55°C en 60°C, afhankelijk van jouw voorkeur voor gaarheid (bijv. rare, medium rare, etc.).
 • Plaats de zak met de steak in het waterbad en laat het vlees langzaam garen, doorgaans zo’n 45 minuten, totdat het de gewenste gaarheid heeft bereikt.
 • Nadat de ribeye sous vide is gegaard, verwijder je de steak uit het waterbad.
 • Verhit een koekenpan op hoog vuur en voeg roomboter toe (of olie, indien je geen boter gebruikt).
 • Plaats de sous vide bereide steak in de pan en bak deze kort aan elke kant om een heerlijk krokante buitenkant te creëren. Draai de steak een paar keer om voor een gelijkmatige korst.

Sous vide biedt een ongekende precisie in het behalen van de gewenste gaarheid van vlees, en wordt daardoor steeds populairder onder kookliefhebbers. Deze methode zorgt ervoor dat de ribeye perfect wordt bereid, met behoud van alle sappen en smaken, voor een uitzonderlijke eetervaring. Probeer het zelf en ontdek de voordelen van sous vide koken voor een smaakvolle ribeye.